(ANKA) – Saydan yaptığı açıklamada, bundan tam bir yıl önce uygulanmaya başlanan kamu kurum iskontosu artışları ve ilaç fiyat indirimleri nedeniyle oluşan zararların verilen sözlere rağmen hala karşılanmadığını belirtti. Söz konusu zararın eczane başına 15-20 bin lira seviyelerinde olduğunu kaydeden Saydan hükümete,
“Eczanelerin zarar ettiği listelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Sağlık Bakanlığı’na 6 ayda gitmesi gibi garabetlerin yaşandığı, meslektaşlarımızın ekonomik anlamda yaşamına son veren bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Artık yeter, sözünüzü tutun” diye seslendi.
Saydan açıklamasında, eczaneler kanununda yapılan değişiklik kapsamında hazırlanan yönetmelik taslağına ise tepki gösterdi. Saydan “Eczacı kamuoyunda tartışılmayan, kapalı kapılar arkasında hazırlanan bu yönetmelik taslağına göre ilçelerde, kasabalarda, beldelerde, imar planı yapılmayan yerlerde ya da iskan ruhsatı olmayan dükkanlarda yıllarca önce açılmış, halkımıza ücretsiz danışmanlık veren, her türlü sorunla ilgilenen, hastalarımızın ilk sığınağı eczaneler, 18 ay sonunda kapanacak” dedi.
Yine taslağa göre eski eczacıların ilçe dışına bir defadan fazla nakil etmesi ya da eczanesini kapatması durumunda, yeniden eczane açabilmesinin önünün kapatıldığını da belirten Saydan, kanunda eczanelerini kapatanların, yeniden açamayacağı konusunda, açık bir düzenleme olmamasına karşın getirilmek istenen bu düzenlemenin eczacıların hürriyetini kısıtlamak anlamına geleceğini savundu.
Aynı taslak metnine göre devlet hastanelerinde eczacı bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırıldığını da belirten Saydan, “Daha nice aykırılıklar tespit ettiğimiz taslağın, benzer haliyle çıkması durumunda, kaosa yol açacağı açıktır.
Yetkililere ve siyasetçilerimize tekrar sesleniyoruz; Mayıs ayında çıkan kanunun amacı bu değildi. Eczane modelinin, günümüz şartlarına uyması için, tüm siyasi partilerin ortak kararı ve çalışması ile çıkarılan bu kanunu, lütfen yönetmelik ile amacı ve ruhu dışına çıkarmayın” dedi.